15 08 2015 Cumartesi Günü Saat 11:00 de 12 Haziran Stadyumu toplantı salonunda Futbol İl Temsilcisi seçimi yapılacaktır. Seçimlere katılmak isteyenler dilekçelerini 14 08 2015 Cuma gününe kadar dilekçelerini Gençlik Hizmetleri ve spor il müdürlüğü spor şube müdürlüğüne teslim edeceklerdir.

FUTBOL İL TEMSİLCİSİ VE İL TERTİP KOMİTELERİ TALİMATI

BÖLÜM 1 GENEL HÜKÜMLER

AMAÇ:

MADDE 1- Bu talimat, illerdeki futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini sağlamak, futbolla ilgili kişi ve kuruluşlarla uyumlu çalışmak üzere Futbol Federasyonunca atanan veya seçimle göreve gelen Futbol İl Temsilcilerini ve Futbol İl Tertip Komitelerinin çalışma esas ve usullerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.

KAPSAM:

MADDE 2- Bu talimat, amatör futbol faaliyetinde bulunan kulüpler, kulüp yöneticileri, futbolcu, hakem, antrenör, saha komiseri ve futbolla ilgili kişi ve kuruluşlar hakkında uygulanır.

DAYANAK:

MADDE 3- Bu talimat, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve Ana Statü hükümleri uyarınca uygulanır.

TANIMLAR:

MADDE 4- Bu talimatta;

a)            Federasyon: Türkiye Futbol Federasyonu’nu ,

b)           Amatör İşler Kurulu: Türkiye Futbol Federasyonunca ülkedeki amatör futbol faaliyetlerini yürütmek amacıyla oluşturulan kurulu,

c)            Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı illerdeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünü,

d)           Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu: Türkiye Amatör Spor Kulüpleri

Konfederasyonuna üye illerdeki spor kulüplerinin üst kuruluşu olan Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunu,

e)            İlgili Kuruluşlar: Türkiye Futbol Federasyonunca yetki verilen illerdeki Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği ve Saha Komiserleri Derneği Şube Başkanlıklarını,

f)            Futbol İl Temsilcisi: İllerdeki futbol faaliyetlerini Türkiye Futbol Federasyonuna karşı sorumlu olarak yürüten kişiyi,

g)            Futbol İl Tertip Komitesi: İllerdeki futbol faaliyetlerini Futbol İl Temsilcisinin başkanlığında yürüten, atanmış veya seçilmiş üyelerden oluşan kurulu,

h)           Kulüp: Futbol dalında faaliyette bulunan, mevzuata uygun olarak kurulmuş ve Federasyonca tescil edilmiş dernek veya şirketleri,

i)             Amatör Futbolcu: Futbol faaliyetlerine katılması ile ilgili zorunlu giderler (konaklama, ulaşım, beslenme ve malzeme) dışında herhangi bir ücret almayan futbolcuları,

j)       Saha Komiseri: Futbol müsabakalarında saha ve stad içinde görev yapan kişileri,

 

BÖLÜM II

 

FUTBOL İL TEMSİLCİSİNİN SEÇİMİ, GÖREVİ , GÖREVDEN ALINMA VE İSTİFASI

FUTBOL İL TEMSİLCİLİĞİ :

 

MADDE 5- Futbol İl Temsilcisi illerdeki Futbol faaliyetlerini yürütmek, Türkiye Birinciliğine varan müsabakaların illerinde düzenlenen faaliyetlerini organize etmek, Futbol Tertip Komitelerine başkanlık etmek, illerinde futbolla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla uyumlu çalışmak üzere Federasyona karşı sorumlu olarak görev yapan kişidir.

 

FUTBOL İL TEMSİLCİLİĞİNE ADAY OLACAK KİŞİLERDE ARANACAK NİTELİKLER:

MADDE 6-

a)          En az lise ve dengi okul mezunu olmak.

b)         Futbol Disiplin Talimatları hükümleri gereğince bir defada veya toplam 6 (altı) aydan fazla hak mahrumiyetleri cezaları almamış olmak .

c)          Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak.

d)         Kulüp yönetim kurulu üyesi veya faal antrenör, hakem, gözlemci ve futbolcu olanlar Futbol İl Temsilcisi seçildikten sonra bu görevlerine son vermek zorundadırlar.

 

 

 

 

FUTBOL İL TEMSİLCİSİNİN GÖREVE GELMESİ :

MADDE 7-

Futbol Il Temsilcileri göreve seçimle gelirler. TFF tarafından Il Temsilciliği seçiminin yapılmasına gerek görülmeyen illerde Futbol İl Temsilcisi TFF tarafından atanır.

Futbol İl Temsilciliği seçimleri 2 yılda bir Temmuz - Ağustos aylarında o ilde tescilli futbol kulüplerinin birer temsilcisinin katılımı ile yapılır.

Kulüplerin seçime katılabilmeleri için seçimlerin yapılacağı tarihten bir önceki sezonda herhangi bir kategoride lige katılmış olması gereklidir.

Futbol İl Temsilcisi seçimine katılma hakkı bulunan kulüplerin listesini Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, ASKF Başkanlığı ile görev süresi biten Futbol İl Temsilcisi birlikte tespit eder.

İl Temsilcisi seçimi bir önceki sezonda faal olan kulüplerin temsilcilerinin yarısından bir fazlasının katılımı ile toplanır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.

İl Temsilcisi seçimi ikinci toplantıda da gerçekleşmediği takdirde, bu durum yapılamama nedenleri de belirtilmek suretiyle Futbol Federasyonuna bildirilir. Bu durumda atama Futbol Federasyonunca yapılır.

İl Temsilciliği seçimi çağrısını seçim tarihinden en az 7 gün önce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü veya ASKF Başkanlığı ilgili kulüplere yapar. Çağrı duyurusunda toplantının gün, saat ve toplantı yeri belirlenir. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması halinde ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı belirtilir. İlk toplantı tarihi ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman 7 günden az olamaz.

Kulüpler, kendilerini temsil edecek yetkilinin ismini imzalı ve mühürlü bir yetki belgesi ile belirtirler. Bu yazı toplantıya katılmadan önce ilgililere verilir.

Toplantıyı Gençlik ve Spor İl Müdürü veya ASKF Başkanı açar ve seçimle bir başkan, bir yardımcı ile bir sekreterden oluşan Divan Kurulunun oluşumunu sağlar.

Seçim sonucunu Divan Kurulu bir tutanakla tespit ederek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü veya ASKF Başkanlığına verir. Bu tutanak bir üst yazıyla Futbol Federasyonuna bildirilir. Futbol Federasyonunun onaylamasıyla İl Temsilcisi görevine başlar.

İl Temsilciliği seçimi gizli oy ve açık tasnifle yapılır. Seçilen il temsilcisinin görev süresi 2 (iki) yıldır.

 

 

FUTBOL İL TEMSİLCİSİNİN GÖREVLERİ:

MADDE 8-

a)          Futbol İl Tertip Komitelerine Başkanlık etmek.

b)         Futbol Federasyonunca çıkartılan talimat, genelge ve emirleri, futbolla ilgili yenilik veya değişiklikleri kulüplere ve kuruluşlara zamanında duyurmak, takip ve kontrolünü yapmak.

c)          Futbol müsabakalarını tertip ve tanzim etmek üzere her sezon başında kulüpler tarafından tertip komitelerine seçilecek üyelerin tespiti için belirlenecek tarihte kulüp yöneticilerini veya temsilcilerini toplantıya çağrılmasını sağlamak.

d)         Tertip Komilerini haftanın belirli günlerinde veya gerektiğinde olağanüstü toplantıya çağırmak.

e)          Saha Komiserleri Derneği şubesi ile işbirliği yaparak, aday saha komiserleri listesi ile sezon başında görev yapacak saha komiserlerinin listesini Futbol Federasyonunun ilgili Bölge Müdürlüğüne göndermek.

f)          İlinde düzenlenen müsabakalarda görev verilecek saha komiserlerinin atamasını Saha Komiserleri Derneği Şubesi ile birlikte yapmak.

g)            İlinde düzenlenen amatör futbol müsabakalarında görev verilecek Federasyon Temsilcilerinin atanmasını ASKF ile birlikte yapmak.

h)            Federasyonca düzenlenen kurs, seminer ve toplantılara çağrıldığında katılmak. İlinde teknik çalıştırıcı, masör ve hakem gereksinimi olduğunda Federasyonun ilgili birimlerine iletmek.

ı) İlindeki futbol organizasyonunu tertip komiteleri ile birlikte başarıyla yürütülmesini sağlamak. Futbol kulüpleri arasında çıkacak anlaşmazlıkları çözüme bağlamak ve yerel liglerle ilgili tüm kayıtları tutmak.

j) Amatör futbol müsabakalarında görevli hakem, personel ve saha komiserlerinin görev bordrolarının programa ve talimatlara uygun olup olmadığını inceleyerek talimatlara uygun olan bordroları imzalamak.

k) Amatör futbol liglerinde müsabaka sonrası futbolcu, antrenör ve yöneticilerin birbirlerine, hakemlere ve teşkilat mensuplarına karşı işledikleri fiili tecavüz ve diğer olayların gerçekleşmesi halinde bu disiplin suçunu işleyenler hakkında İdari Tedbir koymak.

l) Federasyonca ilinde düzenlenen Türkiye Birinciliklerine varan müsabakaların organizasyonunu yapmak.

m) İlinde yeni tescil edilecek futbol kulüplerinin uygunluğuna diğer ilgililerle birlikte onay vermek.

n) Futbol Federasyonunun kendi organizasyonları dışında ilinde düzenlenen okullar, engelliler,futbol okulları v.b. diğer özel futbol müsabaka organizasyonlarına TFF’nin izniyle onay vermek.

 

 

GÖREVDEN ALMA, İSTİFA MADDE 9-

a)            Futbol İl Temsilciliği görevine seçildikten sonra en az lise ve dengi okul mezunu olmadığı, Futbol Disiplin Talimatı hükümleri gereğince bir defada veya toplam 6 (altı) aydan fazla hak mahrumiyetleri cezası aldığı ve yüz kızartıcı hallerden hüküm giydiği tespit edilen temsilcinin görevine son verilir.

b)            Tarafsızlığını yitiren ve bu tutumunda ısrar eden veya faaliyetlerini aksatarak görevini yerine getirmeyen, görevini başarılı bir şekilde yapmadığı belirlenen İl Temsilcisinin görevine, gerekli görüldüğü takdirde Federasyonca son verilir.

c)    Futbol İl Temsilcisi herhangi bir nedenle görevinden istifa ettiğinde veya görevine son verildiğinde Federasyonca bu görevi yürütmek üzere bir İl Temsilcisi atanır. Yeni İl Temsilcisi görevini 2 yıl sürdükten sonra gelen ilk seçim dönemi olan Temmuz- Ağustos ayına kadar yürütür. Görev süresi tamamlanınca İl Temsilciliği seçimi yapılır. TFF tarafından İl Temsilciliği seçiminin yapılmasına gerek görülmeyen illerde Futbol İl Temsilcisi TFF tarafından atanır.

İL TEMSİLCİ YARDIMCISI :

MADDE 10-

Kulüp sayısı 200’den fazla olan illerde 3, 100’den fazla olan illerde 2, 100’den az olan illerde 1 olmak üzere Futbol İl Temsilcisinin talebi üzerine Federasyonca uygun görüldüğü takdirde Futbol İl Temsilci Yardımcısı ataması yapılır.

Ayrıca takım sayısı fazla olan illerde, İl Temsilcisinin talebi halinde Futbol Federasyonunca uygun görülmesi halinde il temsilci yardımcısı sayısı 1 arttırılabilir.

İl Temsilcisinin bulunmadığı zamanlarda onun görevleri yardımcısı tarafından yürütülür. İl Temsilci yardımcıları, İl Temsilcisinin görevlendirmesi halinde tertip komitelerine başkanlık edebilir.

İl Temsilci yardımcıları en az ilköğretim okulu mezunu olmalıdır. İl Temsilci yardımcılarında da İl Temsilcisinde aranan diğer nitelikler aranır. İl Temsilcisinin görevden alınması veya istifası halinde yeni İl Temsilcisi belirlenene kadar görevi yardımcıları yürütür.

BÖLÜM III

İL TERTİP KOMİTELERİNİN KURULUŞU , SEÇİMİ, ÇALIŞMALARI VE GÖREVLERİ

FUTBOL İL TERTİP KOMİTELERİ

MADDE 11-

İllerdeki amatör futbol müsabakalarını tertip ve tanzim etmek üzere her sezon başı Büyükler Amatör Süper Lig, Birinci Amatör Küme, İkinci Amatör Küme ve Alt Yapı Tertip Komitesi oluşturulur. Alt Yapı kategorilerindeki takımların fazlalığı halinde A Gençler, B Gençler, Yıldız ve Minikler Tertip Komiteleri ayrı ayrı veya birleştirerek oluşturulabilir.

TERTİP KOMİTELERİNİN KURULUŞU VE SEÇİMİ

MADDE 12-

Futbol İl Tertip Komiteleri göreve seçimle gelirler. TFF tarafından İl Tertip Komitesi seçiminin yapılmasına gerek görülmeyen illerde Futbol İl Tertip Komitesi TFF tarafından atanır.

Futbol İl Tertip Komiteleri Futbol İl Temsilcisinin dışında 7 asıl ve 7 yedek üyeden oluşur. Bu üyelerden 3 asıl ve 3 yedek üye o sezon, o kategoride lige katılacak kulüp temsilcileri arasından seçimle oluşturulur.

Tertip Komitesi seçimleri Futbol İl Temsilciliği seçimlerinin yapıldığı yıllarda İl Temsilciliği seçimiyle aynı gün, İl Temsilciliği seçiminin yapılmadığı yıllarda aşağıda belirtildiği şekliyle yapılır.

Tertip Komitesi seçiminin kulüplere duyurusu seçim tarihinden en az 7 gün önce Futbol İl Temsilcisi tarafından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü veya ASKF aracılığıyla yapılır. Tertip Komitesi seçimi duyurusunda toplantının gün, saat ve toplantı yeri belirlenir. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılmazsa ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı belirtilir. İlk toplantı tarihi ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman 7 günden az olamaz.

Tertip Komitesi seçimi toplantısı ikinci toplantıda da gerçekleşmediği takdirde bu durum yapılamama nedenleri de belirtilmek suretiyle Futbol Federasyonuna bildirilir.

Futbol Federasyonunca yeni Tertip Komitesi üyeleri belirleninceye kadar Komitenin görevlerini İl Temsilcisi resen yürütür.

Tertip Komitesi seçimine kulübü temsilen bir yetkili, kulübün imzalı ve mühürlü bir yetki belgesi ile gelmek zorundadır.

Tertip Komitesine seçilecek üyelerin en az ilköğretim okulu mezunu olmaları, kamu haklarından yasaklayıcı ceza veya Futbol Disiplin Talimatı hükümleri gereğince bir defada ya da toplam 6 (altı) aydan fazla hak mahrumiyeti cezası almamış olmaları şarttır. Seçildikten sonra yukarıdaki cezaları aldıkları tespit edilenlerin üyeliği sona erer.

Tertip Komitelerinin seçiminde bir başkan, bir yardımcı ve bir sekreter seçilerek divan oluşturulur.

3 asıl ve 3 yedek üyeden oluşan kulüp temsilcisi Tertip Komitesi üyeleri seçilir. Tertip Komitesi seçimi gizli oy ve açık tasnifle yapılır. Seçim sonucunu Divan Kurulu bir tutanakla tespit eder.

Tertip Komitesi üyelerinin görev süresi bir sezondur.

Tertip Komitesi oluşturulacak kategoriler:

a)          Amatör Süper ve Amatör Birinci Küme Tertip Komitesi :

Amatör Süper Ligde ve Birinci Amatör Ligde yer alacak kulüplerin temsilcilerinin katılımı ile yapılır.

b)         Amatör İkinci Küme Tertip Komitesi:

Amatör Süper Lig ve amatör birinci lig dışında yer alacak kulüplerin katılımı ile yapılır.

c)          Altyapı Tertip Komitesi :

A- Genç, B-Genç, Yıldızlar ve Minikler kategorilerinde müsabakalara katılacağını bildiren kulüplerin temsilcilerinin katılımı ile yapılır.

İllerin altyapı kategorilerine katılan takım sayılarının fazlalığı söz konusu olursa bu kategoriler için ayrı ayrı veya birleştirerek Tertip Komiteleri oluşturabilir.

Futbol İl Temsilcisi, tertip komitelerine seçilen 3 asıl ve 3 yedek üyelerle birlikte, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, Türkiye Faal Futbol

Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Şube Başkanlığı ve Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Şube Başkanlığınca atanan birer asıl birer yedek üyeden oluşan 7 asıl ve 7 yedek üyeyi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü veya ASKF Başkanlığınca Futbol Federasyonu Başkanlığına bildirir. Tertip Komiteleri üyeleri Futbol Federasyonunun onayından sonra göreve başlarlar.

TERTİP KOMİTESİNİN ÇALIŞMALARI :

MADDE 13 -

Amatör Futbol Tertip Komitesinin Başkanı bu komitenin tabii üyesi olan İl Temsilcisidir. Tertip Komiteleri faaliyetin devam ettiği lig devresinde İl Temsilcisi tarafından tespit edilen haftanın belirli günlerinde olağan toplantısını yaparlar. Toplantılar üye çoğunluğu ile yapılır. Üye çoğunluğunun sağlanamadığı hallerde İl Temsilcisi tarafından tespit edilecek diğer bir gün toplantı yapılır. İkinci toplantıda da çoğunluk sağlanamaması halinde İl Temsilcisi durumu Amatör İşler Kuruluna bildirerek gerekli işlemleri yapar.

Tertip Komitesi toplantılarında oyların eşitliği halinde İl Temsilcisinin bulunduğu taraf üstün sayılır. Tertip Komitesi toplantılarına üst üste üç defa mazeretsiz katılmayan üyelerin üyelikleri sona erer. Bunların yerine yedekler sıra ile çağırılırlar. İl Temsilcisi gerektiğinde Tertip Komitesini olağanüstü toplantıya çağırır.

Tertip Komitesi çalışmalarında olabilecek sorunlar Amatör İşler Kurulunca çözüme ulaştırılır.

TERTİP KOMİTESİNİN GÖREVLERİ :

MADDE 14-

a)            Müsabakalara katılacak takımların bölgesel esaslara göre kümelere ayrılmasını sağlayarak onay için Futbol Federasyonuna göndermek.

b)           Müsabakaların statü ve programını yapmak ve onay için Federasyona göndermek.

c)            Müsabakaların yapılacağı sahaları belirlemek, müsabakaların gün ve saatlerini tespit ve ilan etmek.

d)           Müsabakalardan dolayı çıkacak her türlü anlaşmazlıkları ve itirazları birinci derecede karara bağlamak.

e)            Programın herhangi bir nedenle uygulanmaması yüzünden geri kalan müsabakaların tarihlerini tayin etmek.

f)            Müsabaka görevlilerinin raporlarını günü gününe inceleyerek ceza ve yürütmeye yönelik bir hüküm ihtiva ediyorsa raporu derhal İl Hakem, İl Gözlemci veya İl Disiplin Kuruluna sevk etmek.

g)            Hava muhalefetinden dolayı müsabaka saatinden iki saat öncesine kadar müsabakaları geri bırakmaya karar vermek (Bu süreden sonra müsabakaların yapılıp yapılmayacağına karar vermek o maçın hakemine aittir.)

Bunların dışında bir müsabakanın tesciline veya yeniden yapılacağı tarihin tespitine ve sahalar hakkındaki anlaşmazlıklar üzerinde karar almaya Futbol Federasyonu yetkilidir.

h)           Müsabaka programı tamamlandıktan sonra hakem raporları ile saptanmış teknik sonuçları ve müsabakalara katılan kulüplerin derecelerini tayin ve Futbol Federasyonunun onayından sonra ilan etmek.

ı) Tertip Komiteleri bu görevlerini Futbol Federasyonu adına yürütürler. Amatör İşler

Kurulu, komitelerin çalışmalarını her yönden denetleyerek gereği halinde komite kararlarını iptal edebilir veya değiştirebilir ve gerek gördüğü takdirde müsabakaların Tarihini, Yerini, Saatini değiştirebilir, müsabakaları seyircisiz oynatabilir.

j) Federasyonca yayınlanan Genelge ve Talimatlara aykırı hareket eden görevini aksatan Tertip Komitesi üyelerini Federasyon görevden almaya ve yenisini atamaya yetkilidir.

k) Federasyon gerekli gördüğü hallerde, İllerdeki amatör futbol faaliyetlerini resen yürütür.

TALİMATTA BULUNMAYAN HÜKÜMLER :

MADDE 15- Bu talimatta hükme bağlanmamış olan hususlar hakkında Futbol Federasyonu karar vermeye yetkilidir.

YÜRÜRLÜK:

MADDE 16- Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bu talimat Resmi Gazete’de ilan edilerek yürürlüğe girer.

YÜRÜTME :

MADDE 17- Bu talimatı Türkiye Futbol Federasyonu yürütür.

Bu talimat 05 Ağustos 2006 tarih ve 26250 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu talimatın, 4. maddesinin (g) bendi değiştirilmiş; 7. maddesinin başlığı değiştirilmiş ve bu maddenin başına yeni bir paragraf eklenmiş; 9. maddesinin (c) bendi değiştirilmiş; 12. maddesinin başına yeni bir paragraf eklenmiş; 14. maddesinin (j) bendi değiştirilmiş, bu değişiklikler, 04.08.2010 tarihli ve 89 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilmiş ve 05.08.2010 tarihinde TFF’nin resmi internet sitesi olan www.tff.org adresinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.